, .
fair_day 3.7℃
Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

LATVIJAS āboli visai ziemai

Rita Kadiķe , 23-12-2020
LATVIJAS āboli visai ziemai

Dārzs un Drava / 2020.gads (Ziema.)

Profesionālie dārzkopji, komercdārzu īpašnieki Latvijā arvien lielāku uzmanību pievērš pareizai augļu un dārzeņu ražas uzglabāšanai, lai tie pēc iespējas ilgāk saglabātu savas labākās īpašības un tikpat kvalitatīvi nonāktu pie patērētājiem.Viena no saimniecībām, kur tālredzīgi un savlaicīgi par to domāts līdz ar augļudārza un ogulāju platību palielināšanu, ir Saldus novada Jaunlutriņu pagasta zemnieku saimniecība Mucenieki. Kā daudzas saimniecības, arī šī dibināta pagājušā gasimta 90. gadu sākumā, kad saimniece un īpašniece Ligita Rezgale atguvusi sava vectēva īpašumu.

L. Rezgales agronomes izglītība, zināšanas un darba pieredze Dobeles Dārzkopības institūtā un Latvijas Lauku konsultāciju centrā ļāva savlaicīgi saskatīt augļkopības iespējas Latvijā un apzināties vajadzīgo vērienu veiksmīgai saimniekošanai šajā nozarē. Viņa atzīst, ka objektīvu iemeslu dēļ vieglāk sokas lielākām saimniecībām, kur atmaksājas modernas noliktavas celtniecība, pārstrādes līnija vai cita atbalstoša darbošanās. Protams, labs risinājums ikvienai saimniecībai ir iesaistīšanās kooperatīvajās sabiedrībās. Mucenieki ir LPKS Zelta ābele biedrs.

Ligita Rezgale ar vīru Ivaru Lukševicu.

Ābeļu stādījumi ir ap 12 ha platībā, turklāt tie tiek audzēti ar videi draudzīgām metodēm (integrēti). Ābolu audzēšana, saimniecībai attīstoties, kļuvusi par galveno nozari.Ražu uzglabā Pārtikas un veterinārā dienesta sertificētā noliktavā +1 līdz +3 °C temperatūrā, bet  realizācija iespējama gan tieši no noliktavas, gan lielākos daudzumos ar kooperatīva starpniecību.

Ābolu šķirņu klāsts ir visplašākais – ‘Kovaļenkovskoje’, ‘Orļik’, ‘Auksis’, ‘Saltanat’, ‘Rubin’, ‘Antejs’, ‘Belorusskoje Maļinovoje’,’Lobo’ u.c. Savukārt sortimenta bagātināšanai un izmēģināšanai ieviestas ‘Gita’, ‘Monta’, ‘Dace’, ‘Amorosa’, ‘Discovery’, ‘Dace’ u.c. Augļudārza kopšanai un augļu novākšanai ir iegādāts pilns tehnikas komplekts, lai līdz minimumam samazinātu roku darbu. Tas gan nepieciešams pie šķirošanas līnijas, tāpat arī ābolu novācot, kas jāveic īpaši saudzīgi, lai nesabojātu augļa virsmu. Iemaņas ne uzreiz apgūstamas, bet darbinieki Muceniekos nav pirmo dienu, un uz viņu darba kvalitāti Ligita Rezgale var paļauties.

Aizejošā gada rudens ražu saimniece raksturo kā vidēju − 10−15 t/ha. Augļu daudzumu un kvalitāti ļoti ietekmē laika apstākļi. L. Rezgale tos raksturo kā samērā īpatnējus. Šķirne pēc būtības gatava un jau vācama, bet tai raksturīgo krāsu nevar sagaidīt... Par šķirņu izvēli saimniece teic, ka optimāli ir nodarboties ar piecām vai sešām, ne vairāk. Tomēr regulāri jāseko līdzi gan zinātnieku veikumam, gan pircēju vēlmēm un gaumes maiņai. Tāpēc jau vairākus gadus Ligitas Rezgales pārziņā ir Dārzkopības institūta vadošās pētnieces Lailas Ikases hibrīdi, kas šogad deva pirmo ražu un iespēju izvērtēt: „Mēģinām atrast hibrīdu vai šķirni, kas būtu piemērota audzēšanai komercstādījumā, − šķirnei jāražo regulāri, jādod skaisti, garšīgi augļi, ko iespējams bez būtiskiem bojājumiem uzglabāt vismaz līdz aprīlim, jābūt neieņēmīgai pret slimībām, jāveido rets, viegli un lēti (!) veidojams vainags utt. Tas nav vienkārši, katrs gads un līdz ar to rezultāti atšķiras, tāpēc jaunu, labu šķirņu izveidošana prasa ilgus gadus. No jaunā stādījuma skaista pirmajā vērtējumā bija ‘Lora’. Ja tas parādīsies arī turpmākajos gados, izveidotāji šķirni reģistrēs un audzētāji to varēs pavairot un audzēt.”

Ābeļdārzā uzstādīta meteonovērošanas iekārta. Tās datus analizē datorprogramma, kas dod informāciju par iespējamiem draudiem augļukokiem, līdz ar to augļkopim vieglāk precīzi izlemt, ir vai nav jāpielieto kāds augu aizsardzības preparāts, piemēram, pret inficēšanos ar ābeļu kraupi, vai no tā var izvairīties, tā samazinot ķīmijas lietošanu stādījumā.

Ābolu šķirošana.

Lai visu sezonu varētu nodarbināt pastāvīgos darbiniekus un sabalansētu vienmērīgu naudas plūsmu, saimniecība audzē augļu koku un ogulāju stādus gan savu stādījumu paplašināšanai un papildināšanai, gan tirgošanai. Arī te cenšas iet līdzi laika garam un piedāvāt jauno, perspektīvo un saimniecībā par labākajiem atzīto ābeļu, upeņu, ērkšķogu, jāņogu, aveņu un zemeņu šķirņu stādus. Visu nosaukto kultūru stādījumi saimniecībā ražo, tiek piedāvātas gan svaigas, gan saldētas ogas, tāpat augļu un ogu sulas, nektāri, sīrupi. Audzē arī smiltsērkšķus, var dabūt rudenī svaigas ogas,  ziemā saldētas, kā arī stādus.

Mēs un nelielā kolektīva darbinieki visi cenšamies, lai Latvijā audzētos augļus un ogas vislabākajā kvalitātē un pēc iespējas ilgāk varētu piegādāt mūsu valsts pircējiem, saka Ligita Rezgale.

Nav noslēpums, ka visplašāk Latvijas tirgu var aptvert caur lielveikaliem. Arī Mucenieki, sadarbojoties ar LKPS, to atzīst kā veiksmīgu modeli, piemēram, pārdodot savu produkciju Maximas tīklā. Ligita Rezgale vērienīgās saimniekošanas ikdienas rūpes dala ar vīru Ivaru Lukševicu, kura stingrais plecs arvien ir līdzās. Viņa teic: „Strādājam saskanīgā komandā − es ar tehnoloģiskajiem jautājumiem, uzskaiti, atskaitēm, darbiniekiem, algām, nodokļiem, sagādes jautājumiem, bet Juris veic visus darbus ar tehniku, kuras kļūst arvien vairāk, un uztur to kārtībā. Diemžēl apzinīgu un zinošu darbinieku no tiem, kas laukos  vēl palikuši un varētu atvieglot šo atbildīgo posmu, nav, ko izvēlēties. Saimniecības piegādes tieši no noliktavas Juris veic ik rīta agrajos reisos visu ziemu – uz veikaliem, bāzēm, skolām gan Rīgā, gan citviet Latvijā.

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Pavasaris burkā
Pavasaris burkā

Ir cilvēki, kuriem visas palodzes nokrautas ar puķu podiņiem. Reiz, runājot...

Granta eiforbija jeb Āfrikas piena krūms
Granta eiforbija jeb Āfrikas piena krūms

Grūti izskaidrot, kādēļ telpās tik ļoti reti audzē daudzveidīgās eiforbiju ...

Jaunākās rododendru šķirnes
Jaunākās rododendru šķirnes

2023. gada nogalē Latvijas Universitātes Rododendru selekcijas un izmēģināj...

No nulles līdz savam biškopības uzņēmumam. 4. daļa.
No nulles līdz savam biškopības uzņēmumam. 4. daļa.

Sveicināti, es esmu Jānis Andiņš, un šis ir mans trešais gads, apgūstot biš...