, .
cloudy 10.6℃
Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Laiks ievākt priežu pumpurus

Vija Eniņa , 22-12-2020
Laiks ievākt priežu pumpurus

Dārzs un Drava / 2019.gads (Pavasaris.)

Priedi pamatoti var uzskatīt par vienu no mūsu dabas lielākajām bagātībām. Tā noder cilvēkam dažādās jomās, tajā skaitā veselības uzlabošanai, sakārtošanai, atjaunošanai. Noderīgas ir visas auga daļas – pumpuri, lapas (skujas), putekšņi, nepārkoksnētie (zaļie) čiekuri, balzams (sveķi), no kura iegūst terpentīnu, terpentīneļļu un kolofoniju, kā arī koksne, no kuras var iegūt darvu un ogli. Protams, ikdienas vajadzībām visbiežāk noder pumpuri un skujas, citas daļas tiek izmantotas retāk vai tikai rūpnieciskai produktu ieguvei.

Kad un kā pareizi ievākt
Pašlaik lielākā interese varētu būt par pumpuru sagatavošanu, jo to vākšanas laiks ir samērā ierobežots – no februāra līdz aprīlim, maijam (atkarībā no laikapstākļiem), kad tie ir uzbrieduši, sveķaini, bet vēl nav sākuši augt. Pumpurus vāc no ciršanai paredzētiem vai nocirstiem kokiem, jo pumpuru vākšana būtībā ir agresīvs pasākums. Vācot tos no augoša auga, uz laiku tiek ierobežota tā tālākā augšana. Protams, ievācot saujiņu šīs drogas savām vajadzībām (nedrīkst vākt galotnes pumpurus!), pārāk liels ļaunums augam nodarīts netiks, taču par augiem un vidi der padomāt vienmēr. Pumpurus nogriež ar asu nazi vai dārza šķērēm kopā ar aptuveni 3 mm garu zara gabaliņu. Žāvē labi vēdināmā, bet vēsā telpā, lai neatvērtos pumpurzvīņas un droga būtu kvalitatīva. Droga ir izžuvusi, kad pumpuru var viegli pārlauzt. Izžuvušo drogu uzglabā sausā vietā istabas temperatūrā, tās derīguma laiks ir divi gadi, tātad, izveidojot pietiekamus krājumus, tie katru gadu nav jāvāc.

Kas tajos vērtīgs
Priedes pumpuri ir bagāti ar ēterisko eļļu, rūgtvielām, flavonoīdiem, miecvielām, karotīniem, askorbīnskābi, sveķveida vielām. Bioloģiski aktīvo vielu kompleksam ir antibakteriāla, pretiekaisuma, pretsāpju, atkrēpošanu un urīna izdali veicinoša darbība.

Kā gatavot
Ir daudz variantu, kā gatavot pumpuru uzlējumu vai novārījumu dažādas izcelsmes klepus ārstēšanai, inhalācijām saaukstēšanās gadījumā, pretsāpju un tonizējošām peldēm. Viens no vienkāršākajiem ir uzlējuma gatavošana termosā – 1 ēdamkaroti pumpuru aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj nakti ievilkties, no rīta nokāš un dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pirms ēšanas. Ārīgai lietošanai (inhalācijām, peldēm) parasti gatavo koncentrētāku novārījumu – 3 ēdamkarotes pumpuru aplej ar 1/2 litru ūdens, uzvāra, vāra uz nelielas uguns 10–15 minūtes, ļauj tikpat ilgu laiku ievilkties, nokāš un lieto pēc vajadzības. Beidzamajā laikā ir mode no svaigiem priežu pumpuriem gatavot sīrupu, ko dažkārt mēdz dēvēt pat par pumpuru medu (līdzīgi kā no pieneņu ziediem). Arī te ir plašas iespējas eksperimentēt – pumpuru vārīšana cukura sīrupā ar iepriekšēju mērcēšanu un bez tās, ekstrakcija ar cukura sīrupu, kas paskābināts ar citrona sulu, pumpuru ekstrakcija, cukura sīrupu aizstājot ar šķidru medu.

Viens no variantiem:
0,5 kg pumpuru aplej ar 1 l karsta ūdens (ap 60 °C) un atstāj uz diennakti tumšā vietā ievilkties (jāņem vērā, ka uz trauka malām veidojas sveķveida vielu nosēdumi, ko notīrīt nebūs viegli). Nākamajā dienā šķidrumu nokāš un vāra, līdz tā apjoms samazinās uz pusi. Iegūtajam koncentrātam pievieno tikpat daudz cukura (attiecībā 1:1), uzvāra. Karstu pilda nelielos traukos, uzglabā vēsā vietā. Lieto pa ēdamkarotei vairākas reizes dienā ar ūdeni vai pienu, lai ārstētu klepu, iesnas, saaukstēšanos. Kā imunitātes veicinātāju to lieto pa ēdamkarotei no rīta.

Cits variants:
1 daļu pumpuru aplej ar 2 daļām ūdens, uzvāra un vāra 15–20 minūtes uz mazas uguns. Atdzesē, nokāš, 1 daļai novārījuma pievieno 2 daļas cukura, maisot uzkarsē līdz viršanai, bet nevāra. Karstu pilda nelielos traukos, uzglabā un lieto tāpat kā iepriekš aprakstīto sīrupu. Nokāstos pumpurus var izkaltēt 50–60 °C temperatūrā (cepeškrāsnī) un izmantot uzlējuma gatavošanai vai nelielos daudzumos pievienot zāļu tējām kā rūgtuma – salduma piedevu.

Var gatavot pumpuru izvilkumu medū:
Piepilda ar pumpuriem 1/2 burciņas, pielej to pilnu ar šķidru medu un ļauj ievilkties 2 nedēļas tumšā, vēsā vietā. Tad nokāš un lieto pa ēdamkarotei vairākas reizes dienā. Lai pagatavotu kaut ko veselībai noderīgu, atliek vien sarūpēt labu nazi vai šķēres un doties pumpuru meklējumos.

 

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
No nulles līdz savam biškopības uzņēmumam. 4. daļa.
No nulles līdz savam biškopības uzņēmumam. 4. daļa.

Sveicināti, es esmu Jānis Andiņš, un šis ir mans trešais gads, apgūstot biš...

Nepārtraukti mācīties un baudīt dzīvi laukos
Nepārtraukti mācīties un baudīt dzīvi laukos

Vidzemes pusē, Krimuldas un Sējas pagastos iekārtojusies saimniecība Lejasl...

Latvijas lepnums un tradīcija – Lielie pelēkie zirņi
Latvijas lepnums un tradīcija – Lielie pelēkie zirņi

Ikdienā veikalos ir nopērkami mazie zirņi, gan veseli, gan šķeltā veidā. Ap...

Latvijas dzeltenā ābolu kāļa renesanse
Latvijas dzeltenā ābolu kāļa renesanse

Dzeltenais ābolu kālis ir leģenda. Daudz par to dzirdēts, bet pēdējos pārd...