, .
partlycloudy_day 11.7℃
Vārda dienu svin: Armands, Armanda

Dārzeņu, augu un ogu uzglabāšana

Māris Narvils , 28-12-2020
Dārzeņu, augu un ogu uzglabāšana

Iepriekš izpētījām, kādi ir galvenie parametri, lai augļu, ogu un dārzeņu produkcija sekmīgi glabātos. Šoreiz apskatīsim, kādus kvalitatīvos rādītājus varam pazaudēt, zaudējot kontroli pār gaisa temperatūru un relatīvo gaisa mitrumu, un kā tomēr to saglabāt ar salīdzinoši vienkāršiem paņēmieniem.

Procesi, kas ietekmē uzglabājamo produkciju

Mitruma zudumi
Viens no tipiskākajiem procesiem, ar ko jāsastopas ikvienam dārzkopības produkcijas uzglabātājam, ir mitruma zudumi. Tā kā lielākā daļa augļu, ogu un dārzeņu satur ļoti daudz ūdens, tad loģiski, ka pat nelieli tā zudumi var ievērojami ietekmēt uzglabājamās produkcijas kvalitāti. Īpaši jutīgi pret mitruma zudumiem ir visa veida zaļumi, salāti un ledussalāti, gurķi un dažāda veida redīsi, jo tie satur vismaz 95 % ūdens. Zaudējot 2 % jeb uz 100 kg produkcijas tikai 2 kg ūdens, tas jau kļūst redzams. Šie produkcijas veidi uzrāda acīmredzamas vīšanas pazīmes. Kā nodrošināt apstākļus, lai izvairītos no riskiem, kā rezultātā rodas ūdens zudumi? Kultūras augšanas apstākļi uz novākšanas brīdi. Novācot dārzeņu kultūras, kas ir jutīgas pret ūdens zudumiem, ļoti jāseko līdzi apstākļiem. Īsta mācību stunda bija iepriekšējā sezona. Atklātā laukā, ja dārzeņi tiek audzēti augsnē, kas ir tīra no nezālēm un kur aug tikai audzējamā kultūra, karstā saulē zeme var ļoti uzkarst, tā radot lielus mitruma zudumus, kas var reāli ietekmēt novācamās produkcijas kvalitāti. Vai šos apstākļus var ietekmēt? Lielā mērā – jā.

Augsnes virskārtas mitrums
Augsnes virskārtas mitrumu regulē laistot. Tas nozīmē, ka dārzeņu, zaļumu, salātu vākšana jāplāno pēc, nevis pirms laistīšanas, kad ir liels risks ražai jau būt ļoti tuvu vīšanas robežai. Tātad nolaistām (ar lejkannu vai moderām pilienveida laistīšanas iekārtām), pagaidām, kad augi apžūst, un vācam nost.

Sintētisko un organisko mulčas materiālu izmantošana
Par mulčas pozitīvo ietekmi uz audzējamiem kultūraugiem esam daudz runājuši, bet ir vēl viens aspekts, kas attiecas uz ražas novākšanu. Mulča līdz minimuma samazina ūdens iztvaikošanu no augsnes, tādējādi tiek izslēgta situācija, ka vācamā produkcija būs ar vīšanas pazīmēm. Ja  tādas tomēr ir, tad noteikti kaut kas nav kārtībā ar mulču –  vai nu tā ir bojāta, vai arī uzklāta nepietiekami biezā kārtā. Pēdējo aspektu varēja vērot 2018. gada sausajā veģetācijas periodā. Pats arī saskāros ar šo situāciju, kad sausajā pavasarī siena mulčas kārta izrādījās pārāk plāna, lai pilnvērtīgi saglabātu mitrumu, un ziemas ķiploku laksti sāka dzeltēt. Pareizi būtu bijis mulčas kārtu pavasarī papildināt. Sintētiskās mulčas savukārt diezgan ievērojami var ietekmēt ārējie apstākļi. Piemēram, sapluinīt vējš, ja tās nav pietiekami labi nostiprinātas. Var saknābāt putni, sabradāt meža dzīvnieki, dažkārt arī no aploka izmukuši mājdzīvnieki. Tad jārēķinās ar lielākiem ūdens zudumiem un līdz ar to zemāku produkcijas kvalitāti.


Ko varglabāt kopā un ko nē

Bumbieri, plūmes un tomāti ir ļoti aktīvi etilēna gāzes izdalītāji, kas savukārt nepatīk tādām kultūrām kā burkāni, brokoļi, Briseles kāposti, visu veidu galviņkāposti, lapu un kātu selerijas, zaļie zirnīši pākstīs, pākšu pupiņas, gurķiem, paprika, čilli, nobrieduši kabači. Etilēna gāze var radīt šo jutīgo kultūru bojājumus.

Nezāļu iznīcināšana
Ļoti lielā sausumā nezāles rindstarpās izkalstot veido tādu kā nelielu mulčas kārtu, kas neļauj augsnes virskārtai pārmērīgi sakarst un veidoties priekšnoteikumiem vēja erozijai. Pagājušajā gadā bija vērojams, ka dārzos, kurus cilvēki cītīgi izravēja, sākās spēcīgi mitruma zudumi, rezultātā audzējamās kultūras strauji tika pakļautas ūdens zudumiem un vienkārši novīta.

Rindstarpu kopšanas tehnoloģija
Sausuma apstākļos rindstarpas jārušina, lai izjauktu augsnes virskārtā kapilārus, caur kuriem iztvaikos arvien vairāk ūdens. Tikai tas ir jādara sekli, tātad ir jāizmanto rušinātāji ar plakangriezēja ķepām un nekādā gadījumā tādi, kam ir lemeši vai, vēl trakāk, rindstarpu frēzes.

Novākšanas laiks
Ja parastajā darba laikā valda karstums, tad jāvāc citā laikā. Piemēram, vēlās vakara stundās, kad rasa var palīdzēt augiem atdzerties. Vienīgā bēda, ka tad parasti jau ir tumšs. Cita lieta, ja ir pieejams mākslīgais apgaismojums. Krietni racionālāk ir izmantot agrās rīta stundas, kad jau ir gaišs.

Vēja ietekmes mazināšana
Vējš var ļoti lielā mērā sekmēt ražas ūdens zudumu. Ja nav iespējams nogaidīt, kad vējš pierimst, tad ir jāparūpējas, lai no vākšanas brīža līdz produkcijas nonākšanai tarā paietu minimāls laiks un šo taru ar produkciju līdz aiztransportēšanas brīdim būtu iespējams novietot aizvējā, ko veido līdzīgi kā ēnojumu no saules (skat. zemāk).

Darba organizācija
Tajos periodos, kad novākšanas ap­stākļi nav labvēlīgi ražas kvalitātes nodrošināšanai,  ļoti radoši jāorganizē ražas novākšanas darbi. Tad katrs sīkums var būt no svara. Novāktajai produkcijai pēc iespējas īsāku laiku ir jāatrodas uz lauka. Labāk biežāk mērots ceļš uz noliktavu, nekā vītusi produkcija un pilna krava. Jālieto baltas atstarojošas plēves vai, vēl labāk, agrotīkls, lai mazinātu ūdens zudumus produkcijai, kas jau ir kastēs. Jāizmanto dabīgas vai mākslīgas ēnas veidošanas iespējas. Te nu parādās ainavu elementu nozīme, dažkārt pat transports vai tukšā tara var radīt nelielu ēnu, tad tā noteikti ir jāizmanto. Ir vērts turēt ūdens smidzinātājus, ar kuriem ik pa laikam apsmidzina novāktās produkcijas kastes. Tas var sniegt neatsveramu atbalstu novāktās produkcijas ūdens zudumu mazināšanā.

Glabātuves kvalitāte un telpas temperatūra
Svarīga ir gaisa temperatūra, kādā nonāk raža pēc atvešanas uz noliktavu. Jo īsāks periods starp ražas novākšanu un tās atdzesēšanu, jo labāku produkcijas kvalitāti izdosies nodrošināt. Kad produkcija no lauka nonākusi noliktavā, tās liktenis lielā mērā būs atkarīgs no noliktavas kvalitātes un aprīkojuma. Karstā laikā ir ļoti svarīgi, lai noliktavas vai dzesētavas durvis būtu hermētiskas. Tas nozīmē, ka jāseko līdzi durvju gumiju kvalitātei. Katra namamāte zina, cik svarīgi ir, lai ledusskapim durvju gumijas būtu veselas. Plīsušas, nolietojušās gumijas rada lielus aukstuma zudumus. Ja noliktavai ir kāda priekštelpa, tad ir jāizveido aizskaru sistēma, kas pasargā no lieka siltuma daudzuma iekļūšanas noliktavā. Sevišķi svarīgi tas ir karstā un vējainā laikā, jo vējš var ne tikai dzesēt, bet nest prom no noliktavas arī aukstumu. Priekštelpas betona grīdu vajag regulāri apsmidzināt ar aukstu ūdeni, jo ūdens paņems daudz siltuma, tas pats attiecas uz pašas noliktavas grīdu. Papildus var ierīkot ūdens smidzinātājus pie griestiem, tas mazinās aukstuma zudumus, atverot noliktavas durvis. Vai radušos mitruma zudumus produkcijā var koriģēt vai likvidēt? Ja tie ir šo 2 % robežās, tad lielākajā gadījumā to izdosies izdarīt. Visvienkāršākais veids ir novākto vītušo produkciju iegremdēt ūdenī. Ir vajadzīgs vēss, bet ne auksts ūdens. Vispirms likvidē ūdens deficītu un tikai tad produktu strauji atdzesē. To dara tādēļ, lai neizraisītu novāktajai produkcijai šoku. Mitruma zudumi 3−5 % robežās jutīgām kultūrām var radīt neatgriezeniskus bojājumus, ko vairs neizdosies pilnībā kompensēt, un produktu kvalitāte tiks neatgriezeniski zaudēta, bet visām pārējām kultūrām šie mitruma zudumi kļūs redzami.

Dzeltēšana
Tas ir viens no nepatīkamākajiem procesiem, kas būtiski sabojā zaļo dārzeņu preču kvalitāti. Kā iepriekš minēju, ja ūdens zudumus zināmās robežās vēl iespējams kompensēt vai atjaunot, tad dzeltēšana diemžēl ir neatgriezenisks process. Visiem zaļo hlorofilu saturošiem dārzeņiem un zaļumiem, tos uzglabājot neatbilstošos gaisa temperatūras apstākļos, dzeltēšana ir neizbēgama. Ikdienā mēs to visstraujāk un visbiežāk varam novērot brokoļiem, kuri veikalā, izlikti plauktos, nodzeltē dažu dienu laikā, toties iepakojumā un ledusskapī var saglabāties ne vienu vien nedēļu. Līdzīga dzeltēšanas dinamika ir Briseles kāpostiem. Zaļumi, salāti un spināti nodzeltē 3−4 dienu laikā.

Cietēšana
Tā nav bieža parādība, taču atsevišķām kultūrām var radīt būtisku kvalitātes pasliktināšanos. Sevišķi jutīgi pret to ir lapu dārzeņi, salāti un zaļie zirnīši pākstīs.

Vitamīnu zudumi
Šis ir viens no būtiskākajiem aspektiem. Visus augļus, ogas un dārzeņus mēs augsti vērtējam kā dabisku vitamīnu avotu. Neatdzesētiem dārzeņiem ļoti strauji sarūk vitamīnu saturs (brokoļi, ziedkāposti, paprika, galviņkāposti, zaļo lapu dārzeņi augstā uzglabāšanas temperatūrā zaudē C vitamīnu). Lūk, arī atbilde, kāpēc ir tik svarīgi iespējami ātrāk pēc novākšanas atdzesēt augļus, ogas un dārzeņus. Tā ir vienīgā cerība iespējami vairāk vitamīnu saglabāt uzglabājamajā produkcijā. Neatbilstošos apstākļos un neoperatīvas rīcības dēļ mēs to vērtīgāko arī visātrāk pazaudējam. Bieži vien mums tas paliek apslēpts, tādēļ ka vizuāli to nav iespējams noteikt un vienīgā iespēja uzzināt ir, veicot dārgas analīzes.  

Garša un aromāts
Līdzko dārzeņu, augļu un ogu uzglabāšanas apstākļi nav optimāli, tā var sākties dažādas ķīmiskās reakcijas, kas pilnīgi noteikti noved pie garšas un aromāta būtiskas pasliktināšanās. Īpaši jutīgi ir visu veidu kāposti. Visi zina, cik ļoti uzglabāšanas laikā āboli var pieņemt kartupeļu garšu. Neievērojot uzglabāšanai nepieciešamo režīmu, burkānu saknes bieži iegūst rūgtu garšu.

Enerģētiskā vērtība
To parasti izsaka kilokalorijās (kcal). Ir tas rādītājs, kas metabolisma procesos sniedz mūsu organismam enerģiju, tā teikt, degviela. Izrādās, ka neatbilstoši uzglabāšanas apstākļi var ievērojami samazināt augļu, ogu un dārzeņu enerģētisko vērtību. Īpaši tas attiecas uz visiem cieti saturošiem dārzeņiem. Dārzeņi, kuros ar pareizu uzglabāšanu šo enerģētisko vērtību var sekmīgi saglabāt, ir, piemēram, kartupeļi, pastinaki, topinambūri, kas satur daudz cietes, un cukurus saturošie burkāni. Vēl ir virkne citu dārzeņu, kuri satur daudz enerģijas, bet, uzglabājot nepiemērotos apstākļos, enerģiju neglābjami zaudēs. Pie tiem pieskaitāma cukura kukurūza, pupas, Briseles kāposti.

 

Gatavošana glabāšanai

Lai panāktu minimālus produkcijas zaudējumus, katrai dārzeņu, augļu un ogu grupai ir atrasts optimāls veids, kā tos vislabāk sagatavot sekmīgai uzglabāšanai.

Telpas atdzesēšana (T)*
Viens no vecākajiem paņēmieniem, kas tiek izmantots produkcijas sagatavošanai uzglabāšanai. Pie mums pagaidām izplatītākais veids. Cik sekmīgs būs šis paņēmiens, atkarīgs no noliktavai izmantotiem materiāliem un būvniecības kvalitātes, kā arī no dzesētāju izmantotās jaudas. Diemžēl nereti tiek iegādāti dzesētāji bez īpašas jaudas rezerves. Minimāli būtu vajadzīga vismaz 30 % jaudas rezerve, bet labāk, ja tā būtu līdz pat 50 %, jo tas palīdzēs droši pārvarēt tādu ilgstošu siltumu, kāds bija 2018. gadā. Bez dzesētāja jaudas rezerves ir tāpat kā braukt ar auto uz maksimāliem motora apgriezieniem − ilgi motors neturēs. Šīs metodes priekšrocība ir tās pieejamība, jo ar primitīvu dzesētāju aprīkot var pavisam nelielas telpas. Lielākais trūkums – tā ir salīdzinoši lēnas darbības. Piemērota sarkanajām bietēm, burkāniem, pastinakiem, turnepšiem, visu veidu galviņkāpostiem, sakņu selerijām, kāļiem, rutkiem, pākšu pupiņām, paprikai, kabačiem patēriņam vasaras periodā, visu veidu tomātiem. Problemātiski izmantojama lielākās telpās, jo tām ir vajadzīga gaisa kustība gar kastēm vai konteineriem. Pēc šī principa darbojās visi vecie ledusskapji.

LPKS Augļu nams glabātava Pūrē.

Piespiedu atdzesēšana ar gaisu (G)
Dzesētājs tiek aprīkots kopā ar ventilatoru, kas pūš gaisu cauri produkcijai (dažreiz arī izsmidzinot ūdeni). Atdzesēšanas pakāpe lielā mērā būs atkarīga no gaisa temperatūras un gaisa plūsmas intensitātes. Šī metode ir par 75−90 % ātrāka nekā vienkārša telpas dzesēšana. Tā darbojas jaunā tipa ledusskapji. Ventilatoram ir obligāti jābūt aprīkotam ar termostatu, kas to izslēdz, kad sasniegta vajadzīgā temperatūra. Lai neizraisītu nevajadzīgu pāratdzesēšanu un izžūšanu, ventilatoru nedrīkst izmantot tad, kad ir sasniegta optimālā temperatūra. Tas nozīmē, ka ventilatoram ir jāieslēdzas tikai tajā brīdī, kad ir atkal jāatjauno uzglabāšanas temperatūra. Visbiežāk izmanto brokoļiem, ziedkāpostiem, visu veidu galviņkāpostiem, Briseles kāpostiem, zaļajiem zirnīšiem pākstīs un pākšu pupiņām, gurķiem, paprikai, kabačiem vasarā, tomātiem. Dažkārt izmanto nelielos apjomos  lapu un stublāju dārzeņiem, arī sēnēm. Iepriekšminētās vienkāršās dzesētavas šādā samērā vienkāršā veidā var modernizēt.

Ūdens dzesēšana (Ū)
Tā ir viena modernākajām dārzeņu atdzesēšanas metodēm. Ūdens ļoti efektīvi paņem siltumu. Atceramies ūdens izsmidzināšanas efektu noliktavā. Vienkāršākais veids, ko var izdarīt mazie audzētāji, arī tie, kas visu audzē tikai pašpatēriņam, ir iegremdēšana aukstā ūdenī. Lielāks un ātrāks efekts būs, ja to darīs pēc iespējas vēsākā telpā. Moderns un ļoti efektīvs paņēmiens ir auksts ūdens ar piespiedu cirkulāciju, tad atdzesēšana notiek ļoti ātri, kas savukārt nodrošina, ka saglabāsies visi vitamīni. Ūdens paņem prom ne tikai siltumu, bet cirkulējot arī attīra produktu no nezālēm un augsnes daļiņām. Šis paņēmiens pilnībā nodrošina, ka produkcijai nebūs ūdens zudumu un vīšanas. Ūdens atņem dārzeņiem siltumu piecas reizes ātrāk nekā gaiss un mazāk patērē enerģiju. Ideāli piemērots ir ūdens, kas nāk no artēziskajiem dziļurbumiem, jo ir plus 4−6 °C silts; tā ir ļoti efektīva temperatūra, lai dzesējamai produkcijai atņemtu siltumu. Mehāniskā ūdens atdzesēšana ir visefektīvākā. Šim nolūkam maziem apjomiem ļoti piemēroti ir piena dzesētāji, kas ļauj ūdenim cirkulēt gar tērauda stieņiem. Šo ūdeni var izmantot recirkulācijai, ja nepieciešams, lai neizraisītu slimību problēmas, var arī hlorēt. Šī metode ir teju vai vienīgā efektīvā saldajai kukurūzai (neder atdzesēšana). Piemērota šī metode ir visiem lapu salātiem, selerijām, spinātiem, zaļajiem sīpoliem, brokoļiem, Briseles kāpostiem, ziedkāpostiem, sparģeļiem, mangoldam, zaļajiem zirnīšiem pākstīs, garšaugiem, puraviem, kolrābjiem, pētersīļiem, pākšu pupiņām, gurķiem, daudziem citiem lapu dārzeņiem. Noteikti nevar izmantot uzglabāšanai paredzētajiem kartupeļiem, sausiem sīpoliem, ķiplokiem u.c. dārzeņiem, kurus nedrīkst saslapināt (tajā skaitā nobriedušiem ķirbjaugiem).

Apstrāde ar ledu vai iegremdēšana tajā (L)
Ļoti specifisks paņēmiens, ko noteiktos apstākļos var izmantot arī mazais audzētājs, tikai ir jābūt iespējai ledu smalcināt. Agrāk, kad ziemā bija ilgstošāks sala periods un vēl nebija pieejami ledusskapji, tika zāģēts ledus. Ledus kluči, sasegti ar zāģu skaidām, ļoti efektīvi kalpoja produktu atdzesēšanai noliktavās. Šodien smalcināto ledu izmanto to produktu dzesēšanai, kurus nav izdevīgi atdzesēt ar gaisu. Visbiežāk šo metodi pielieto blīviem un fasētiem produktiem. Produkcijas pārklāšana ar sasmalcināto ledu notiek ar roku vai mašīnas palīdzību. Dažkārt divas metodes tiek apvienotas – ūdeni samaisa kopā ar ledu. Šādā maisījumā ievieto veselu produkcijas paku. Ļoti efektīva šī metode ir dārzeņiem, kuriem ir augsta elpošanas intensitāte, piemēram, saldajai kukurūzai, brokoļiem, burkāniem, arī buntīšu burkāniem, pastinakiem, redīsiem, daikoniem (baltajiem redīsiem), Briseles kāpostiem, sparģeļiem, Ķīnas kāpostiem, lapu un kātu selerijām, sakņu selerijām, zaļiem zirnīšiem pākstīs, kolrābjiem, puraviem, salātiem, pētersīļiem, spinātiem, endīvijām, zaļiem sīpoliem. Ledus spēj tik efektīvi atdzesēt, kad ar tā nepilnu puskilogramu dārzeņiem nedaudz virs kilograma pietiek, lai temperatūru pazeminātu no +20 °C līdz +4 °C. Šo metodi nedrīkst izmantot tomātiem, kabačiem, zaļajām pupiņām pākstīs, ķiplokiem, okrai, izžāvētiem sīpoliem, Romas salātiem, garšaugiem.

Atdzesēšana vakuumā (V)
Šai metodei izmanto speciālās kameras, kur radītā vakuuma rezultātā no dārzeņiem iztvaiko liekais ūdens un no audiem tiek paņemts elpošanas rezultātā radies siltums. Vakuums vispiemērotākais ir ledus salātiem, lapu salātiem, spinātiem,  ziedkāpostiem, Ķīnas kāpostiem, kāpostiem un citiem lapainiem dārzeņiem, kuriem attiecībā pret masu ir salīdzinoši liela virsma. Lai novērstu lielākus ūdens zudumus, dārzeņus pirms ievietošanas kamerā apsmidzina ar ūdeni, to sauc par hidro-vakuuma atdzesēšanu. Metodes lielākais trūkums ir iekārtas augstās izmaksas. Kā redzam, sekmīgai dārzkopības produkcijas uzglabāšanai ir gana daudzveidīgas metodes. Galvenais atcerēties, ka jārīkojas strauji un uzņēmīgi. Jo straujāka temperatūras pazemināšanās, jo mazāks iespējamais risks saistībā ar elpošanu un metabolītu veidošanos, kas var pasliktināt produktu kvalitāti. Ja vēlaties izmēģināt kādu no jaunajām metodēm, tad vispirms pārdomājiet visu procesu, kā tas notiks, un izmēģiniet ar mazāku produktu daudzumu. Kā redzat, katra no metodēm ir derīga noteiktai grupai dārzeņu, tā kā visam saimniecības sortimentam varat atlasīt piemērotākās metodes un atbilstoši tām attiecīgi virzīt dārzeņu plūsmas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentāri


Jūsu komentārs

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Augststumbra potējumi
Augststumbra potējumi

Šķiet, gandrīz katrā skaistumdobē jau aug kāds augststumbra potējums, un ci...

Ko Ziemassvētku vecītis liek uz kārā zoba?
Ko Ziemassvētku vecītis liek uz kārā zoba?

„Laipni lūdzu cienāties ar šorīt dārzā salasītajām saldajām vīnogām un dzid...

No 0 līdz 101 – tāds ir plāns
No 0 līdz 101 – tāds ir plāns

Jelgavniekiem Kārlis un Andris Bolmaņi droši vien vairāk asociējas ar teātr...

Bišu produkti mājas aptieciņā
Bišu produkti mājas aptieciņā

Ikvienā ģimenē mēdz būt mājas aptieciņa. Aptieciņas komplektācija – visdažā...