Saimnieks LV / 2025.gads (Februāris)
Pārtikas piedevu un citu pārtikas produktos esošo ķīmisko vielu nekaitīguma novērtēšana ietver zinātnisku pētījumu par to, cik daudz ķīmisko vielu ir pārtikas produktā un cik daudz to varam apēst.
Iespējams, esat lasījuši vai dzirdējuši par ķīmiskajām vielām mūsu pārtikā un jūs interesē, vai pārtiku var droši ēst, ja tā satur ķīmiskas vielas.
Šo vielu klātbūtne pati par sevi nav izšķirošais faktors. Lai novērtētu ķīmisko vielu nekaitīgumu pārtikā, ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes un citu pasaules valstu zinātnieki pārbauda informāciju par ķīmisko vielu nekaitīgumu, cik daudz ķīmiskās vielas ir pārtikā un cik daudz cilvēks to patērē. Svarīgs ir daudzums.
Fakti, zinātne un drošība
Ko nozīmē tas, ka pārtika sastāv no ķīmiskām vielām? Ķīmiskās vielas piemēram, kālijs banānos, nosaka to uzturvērtību. Arī ūdens, olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti, kas nepieciešami veselīgam un sabalansētam uzturam, ir ķīmiskas vielas.
Dažas ķīmiskās vielas mērķtiecīgi pievieno pārtikai. Piemēram, piens var būt bagātināts ar A un D vitamīniem. Kādas vielas pievieno, lai pasargātu pārtiku no bojāšanās vai novērstu patogēnu (mikrobu) klātbūtni, kas var izraisīt saslimšanu, kādas vielas pievieno garšas uzlabošanai vai struktūras ietekmēšanai.
Dažas ķimikālijas nokļūst pārtikā vides piesārņojuma rezultātā, kultūraugiem tās uzsūcot no augsnes vai gaisa. Daži piesārņotāji ir dabiski sastopami vidē un tos ir grūti pilnībā likvidēt. Citi vidē nonāk rūpniecisko emisiju un cilvēka radīta piesārņojuma dēļ.
Svarīgs ir daudzums
Zinātniskais pamatprincips ir, cik daudz ķīmiskās vielas var būt kaitīga. Citiem vārdiem sakot, cik cilvēkam būtu jāapēd vai jāizdzer attiecīgā produkta, lai sasniegtu kaitīgo līmeni. Dažām ķīmiskajām vielām šis līmenis ir ļoti zems, bet citām – augstāks.
Piemēram, nātrijs ir svarīgs asinsspiediena uzturēšanai, nervu, muskuļu un citu ķermeņa audu pareizai darbībai. Pārāk liels nātrija daudzums var paaugstināt asinsspiedienu līdz neveselīgam līmenim, kas ir viens no galvenajiem sirds slimību un insulta riska faktoriem. Uztura vadlīnijās amerikāņiem (2020–2025) ieteikts ierobežot dienā uzņemtā nātrija daudzumu līdz 2300 mg dienā 14 gadus veciem un vecākiem cilvēkiem, bet 13 gadus veciem un jaunākiem – vēl mazāk. Tāpēc FDA ir izdevusi vadlīnijas, lai palīdzētu pārtikas nozarei saprātīgi samazināt nātrija daudzumu dažādos pārtikas produktos...
Pilnu rakstu lasiet februāra SAIMNIEKS LV numurā!
Pārdomāta saimniekošana, tajā skaitā piemērota finansējuma piesaiste ir ats...
Pēdējās divas sarežģītās sezonas lauksaimniecībā ir radījušas nozares pārst...
Jautājums: Uzņēmums iegādājās zemi 2012. gadā. 2024. gadā zemes vērtība i...
SIA Saldus Agro prioritātes ir saimnieciskās darbības optimizācija un augsn...