Saimnieks LV / 2025.gads (Augusts)
Spureklis ir lielākais govs gremošanas orgāns, tā darbība ietekmē govs veselību un labsajūtu, kā arī produktivitāti. Spurekļa vidi var uzskatīt par atsevišķu ekosistēmu, kurā sadzīvo vairāki miljardi mikroorganismu (baktērijas, vienšūņi, mikroskopiskās sēnes). Tieši mikroorganismi sadala uzņemto barību vienkāršos savienojumos, kas caur spurekļa bārkstiņām nonāk govs asinsritē un apgādā to ar nepieciešamajām barības vielām.
Veselīga spurekļa pH ir 6.0-6.4, tā bārkstiņas ir labi attīstītas un ar lielu uzsūkšanas virsmu. Spurekļa pH līmeni regulē divi galvenie procesi – skābju veidošanās un to neitralizēšana ar siekalām. Viens no mikroorganismu pārstrādes produktiem ir spureklī gaistošās taukskābes (angļu val. – VFA, volatile fatty acids), kas rada skābu vidi un samazina pH. Savukārt siekalas, kas nonāk spureklī, ēdot vai sagremojot barību, ir sārmainas (pH 8–8.5) un neitralizē liekās spurekļa skābes. Pateicoties aktīvai atgremošanai, govs diennaktī izdala 45–75 l siekalu, kas satur bikarbonātus un fosfātus, līdz ar to siekalas ir ļoti efektīvs veids, kā neitralizēt spurekļa vidi, – pat efektīvāks nekā barības devai pievienota soda vai cita veida bufervielas.
Spurekļa pH ļoti ietekmē mikroorganismu populāciju, tāpēc govīm ir svarīga regulāra un vienveidīga ēdināšana. Jebkura strauja barības maiņa ietekmē mikroorganismu dzīvotspēju un līdz ar to sagremošanas efektivitāti.
Kas ir subakūta spurekļa acidoze
Subakūta spurekļa acidoze veidojas tad, ja ilgstoši (ilgāk par 5.5 stundām dienā) govs spurekļa pH ir zemāks par 5.5–5.8. Ja barība satur pārāk daudz viegli fermentējamo ogļhidrātu (piemēram, graudus), ko mikroorganismi strauji pārvērš par spureklī gaistošajām taukskābēm, tā pH samazināsies un veidosies acidoze.
Acidoze var veidoties arī tad, kad barībā trūkst efektīvu kokšķiedru, kuru struktūra veicinātu spurekļa kustības un barības atgremošanu, – tad siekalu izdalīšanās nebūs pietiekama, lai stabilizētu spurekļa pH. Ilgstoša acidoze strauji izmaina spurekļa mikroorganismu populāciju. Savairojas tie mikroorganismi, kas šķeļ cukurus un cieti (pH ir > 5), savukārt iet bojā kokšķiedras šķeļošie mikroorganismi, kam optimāla spurekļa pH vide ir > 6. Zems spurekļa pH veicina arī patogēno jeb slimību izraisošo mikroorganismu vairošanos, līdz ar to organismā veidojas iekaisuma procesi. Spurekļa bārkstiņas saraujas un atmirst, govs organismā nonāk mazāk barības vielu.
Kā izpaužas subakūta spurekļa acidoze
Ikdienā strādājot fermā, spurekļa pH noteikšana govīm vēl nav plaši izplatīta, tāpēc acidozi nosaka netiešā veidā. Viena no pirmajām pazīmēm ir izmaiņas mēslos – šķidri mēsli, kas neveido formu un satur mazus burbulīšus. Mēslos var būt nesagremotas graudu daļiņas. Govīm samazinās barības apēdamība un atgremošanas ilgums. Vēl viena pazīme ir samazināts piena tauku saturs, parasti līdz -0.3 % (Holšteinas melnraibās šķirnes govīm piena tauku satura norma ir 3.8–4.2 %).
Subakūta spurekļa acidoze nav slimība, bet gan izmainīta vielmaiņas procesu dinamika. Govs organisms vienmēr tiecas atjaunot spurekļa pH normas robežās. Piemēram, ja govs šķirojusi barību un uzņēmusi par daudz koncentrātu, dažas dienas tā centīsies uzņemt vairāk kokšķiedru saturošas barības. Tāpēc reti kad būs novērojama acidoze visām govīm vienlaicīgi. Parasti par spurekļa acidozi fermā liecina atsevišķas govis, kurām zema spurekļa pH periodi ir ilgstošāki un smagāki. Šīs govis būs vājākas, ar mazāku spurekļa pildījumu (iekrituši kreisie sāni) un netīru astes apvidu (šķidra mēslu konsistence). Hroniska subakūta acidoze bojā spurekļa sienas virsmu, līdz ar to baktērijas un to radītie toksīni var iekļūt asinsritē, izraisot aknu abscesus un iekaisuma reakciju organismā. Dažu mēnešu laikā var izveidoties laminīts (naga mīksto audu iekaisums), līdz ar to atsevišķas govis ganāmpulkā kļūs klibas. Samazinoties imunitātei, paaugstināsies infekcijas slimību risks, piemēram, mastīts (paaugstināts somatisko šūnu skaits).
Par to, vai barībā ir pietiekoši daudz efektīvās kokšķiedras, liecina atgremošana – ieteicams, lai vismaz 80 % govju pēc ēšanas gulētu guļvietās un sakošļātu gremokli 50–70 reizes pirms norīšanas. Ja govis pietiekami neatgremo barību, spureklī nonāk par maz siekalu, kas neitralizē skābes.
Spurekļa acidoze samazina arī uzņemtās barības daudzumu un sagremošanas efektivitāti. Govīm, kurām spurekļa pH vairākas stundas dienā ir zem 5.8, izslaukums ir samazināts par 1–3 kg uz govi dienā. Šāds izslaukuma zudums rada ganāmpulkā ievērojamus zaudējumus, turklāt govīm ar acidozi un tās radītajām sekām būs palielināti veterinārie izdevumi.

Slikti samaisīts TMR ar pārāk gariem stiebriem veicina barības šķirošanu un acidozi govīm.

Netīra mugura un sāni, kā arī šķidri mēsli ir subakūtas acidozes pazīmes

1Tipiskas spurekļa pH svārstības govij 72 stundu periodā. Sarkanā līnija norāda acidozes robežvērtību - pH < 5.8. Bultiņas norāda uz ēdināšanas laiku. Strauja barības maiņa, šķirošana, mīksta barība vai neparedzami ēdināšanas laiki izjauks spurekļa pH līdzsvaru un radīs veselības traucējumus govij.
Kā samazināt spurekļa acidozes risku ganāmpulkā
Spurekļa acidozi galvenokārt ietekmē koncentrātu saturs barības devā – augstražīgo govju barības devā var būt pat 50–60 % koncentrātu (sausnā). Lielāko daļu no tiem veido ciete un cukuri, kas tiek strauji fermentēti un samazina spurekļa pH. Bieži vien no koncentrātiem nevar atteikties, jo govs laktācijai nepieciešams daudz enerģijas. Izvērtējot sausnas apēdamību un pieejamos barības līdzekļus, var izvēlēties lēnākus enerģijas avotus (piemēram, kukurūzas produktus). Lai negatīvo efektu neitralizētu, jānodrošina arī efektīvās kokšķiedras (peNDF) ar rupjās barības stiebriem (2–3 cm), kas veicina atgremošanas procesu un siekalu izdalīšanos, kā arī stimulē spurekļa kustības un barības samaisīšanos.
Ir ļoti svarīgi ne tikai aprēķināt kokšķiedras saturu barības devā, bet arī uz vietas fermā pārbaudīt rupjās lopbarības smalcinājumu un maisīšanas kvalitāti mikserī. Noderīgu informāciju par samaisītās barības (TMR) kvalitāti var iegūt, sijājot barību ar Penn-State sietu (skat. tabulu). Efektīvās kokšķiedras daudzums un kvalitāte redzama augšējā sietā – tur jāpaliek 2–8 % barības. Vēlamais stiebru garums 2–3 cm. – Garākus par 4–5 cm govis izšķiros, un tie paliks neapēsti. Jāņem vērā stiebru griezuma virsma – ar neasiem nažiem griezti stiebri būs plūksnaini un neefektīvi spureklī. Tāpēc asi miksera naži ir svarīgi spurekļa acidozes profilaksē.
Ja barībā ir pārāk maz efektīvās kokšķiedras vai arī tā nav pietiekami sasmalcināta, jānovērtē, kā barība tiek pildīta un samaisīta mikserī. Sastāvdaļu iekraušanas secībai jābūt no sausākās (piemēram, salmi, premikss, koncentrāti) uz slapjāko (piemēram, skābbarība, melase, ūdens). Vēlams, lai barība pirms maisīšanas jau būtu sasmalcināta. Piemēram, saimniecībās ar ruļļu skābbarību būs ļoti grūti izvairīties no acidozes augstražīgām govīm, ja barības devā būs daudz koncentrātu un slikti sasmalcināta zāles skābbarība, ko govis spēs izšķirot.
Sastāvdaļas mikserī jāpilda, tam atrodoties uz horizontālas virsmas. Tās jāiekrauj pa vidu (vertikālajam mikserim). Ūdens un melase arī jālej miksera vidū, vēlams vairākās vietās vienlaicīgi. Jāpārbauda, vai miksera griešanās ātrums un gliemežu savstarpējais novietojums atbilst ražotāja rekomendācijai. Ieteicamais barības daudzums mikserī – 75–95 % no tilpuma (ne vairāk un ne mazāk), lai panāktu vienmērīgu maisījumu. Maisīšanas ilgums atkarīgs no miksera tipa, parasti tas ir ap 3–5 minūtēm, lai pietiekami samaisītu barību, bet nepieļautu tās samīcīšanos. Barība jāizdala vienmērīgi visā barības galda garumā, turklāt mikserī nedrīkst palikt neizdalīta barība. TMR jābūt pietiekami mitram (30–35 % sausnas), lai barība nebūtu viegli šķirojama.

Tabula – Penn State TMR sieta rekomendācija. No tikko izdalītas barības ņem 500–700 g paraugu (dažādās vietās) un sijā pēc norādītās instrukcijas. Efektīvo kokšķiedru nosaka pēc augšējā sieta (barības daļiņas, kas >1.9 cm). Ja barības daļiņu garums ir lielāks par 5 cm, govīm būs iespēja šķirot barību
Labi samaisīts TMR ar efektīvu kokšķiedru būtiski samazinās acidozi slaucamajām govīm. Ēdinot govis, ir svarīga ne tikai barības recepte, bet arī tās pareiza sagatavošana. Saimniecībās, kurās ir lielisks TMR menedžments, govis mazāk slimo ar spurekļa acidozi, ir ražīgākas un dzīvo ilgāk.
Saimnieks LVAS Tukuma Piens (pārstāvēts ar zīmolu Baltais) ir viens no nozīmīgākajiem p...
Saimnieks LVŠī gada 16. septembris piena lopkopības tehnoloģiju un iekārtu ražotājam De...
Saimnieks LV„Sākumā nopirkām 8 vistiņas pašu vajadzībām. Kā es saku – 8 vistiņas aizņem...
Saimnieks LVAr savu jauno MS izkliedētāju sēriju Strautmann tirgū laiž divus jaudīgus m...