Piena produkti ir viena no veselīga uztura produktu pamatgrupām. Tie nodrošina mūs ar kvalitatīvām olbaltumvielām, biopieejamām minerālvielām – kalciju, kāliju, magniju un B un D vitamīniem. Gan senatnē, gan mūsdienās piena produktu lietošanu uzturā saista ar ieguvumiem veselībai. Piena produkti (samazina osteoporozes risku, labvēlīgi ietekmē sirds- darbību un asinsspiedienu, skābpiena produkti veicina kopējo zarnu mikrobiotas līdzsvaru un veselību). Tāpēc dietologu un uzturu speciālistu profesionālai saimei ir jāinformē un jāveicina sabiedrības izpratne par piena produktu lietošanu uzturā. Tas ir īpaši svarīgi šodien, kad patērētāji tiek maldināti par problemātisko pienā – piena taukiem, laktozi u.c. un pieņem nepamatotu lēmumu – izslēgt piena produktus no ikdienas uztura vai aizstāt tos ar dažādām augu izcelsmes piena alternatīvām. Piena produktu lietošana atbilst ilgtspējai iedzīvotāju veselības un arī vides kontekstā.
Tomēr dietologa praksē ir situācijas, kad pacientiem jāierobežo vai jāizslēdz piena produktu lietošana uzturā laktozes – piena cukura nepanesības dēļ. Pacientiem, kuriem ir zarnu slimības, cilvēkiem ar t.s. jutīgajām zarnām, ar uzsūkšanās traucējumiem (grūtības palielināt ķermeņa masu) u.c.
Laktozes nepanesība ir viens no izplatītākajiem pārtikas nepanesības veidiem un rodas, samazinoties laktāzes aktivitātei tievo zarnu gļotādā. Laktāze ir ferments, kas sašķeļ piena cukuru glikozē un galaktozē, tādā veidā nodrošinot veiksmīgu šo molekulu uzsūkšanos tievajās zarnās. Ja tas nenotiek, tad neabsorbētas laktozes fermentācija turpinās resnajās zarnās. Tas rada kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumu...
Pilnu rakstu lasiet septembra SAIMNIEKS LV numurā!
Piena lopkopībā diezgan bieži sastopamies ar apzīmējumu kombinētās šķirnes....
Lauksaimniecības nozaru un zemnieku saimniecību attīstībā bieži varam pārli...
Latvijas piensaimniecību pēdējo divdesmit, trīsdesmit gadu laikā skārušas ...
Ar katru gadu elektroenerģija kļūst aizvien būtiskāks resurss jebkurā saimn...