Ir pieaugusi pārliecība par to, kā skaidrot skolēniem uztura pamatus, papildinātas zināšanas par cēloņiem, kas veicina pārtikas atkritumu rašanos un to, kā tos mazināt. Radusies arī lielāka izpratne par to, kādēļ bioloģiskai pārtikai ir nozīme. Tā, pēc nule kā aizvadītās konferences “Pārtikas izglītība skolās – no zināšanām līdz praksei”, atzinuši 170 pedagogi no visas Latvijas.
Ar mērķi stiprināt skolotāju zināšanas par veselīgu uzturu, pārtikas nozīmi sabiedrībā un lauksaimniecības aktualitātēm, kā arī dot praktiskus rīkus, ko izmantot mācību procesā, konference tika aizvadīta Ozolnieku vidusskolā.
Baiba Vasara-Beķere, LLKC EIT Food projekta vadītāja: “Veselīgs uzturs ir visa pamats – gan labai veselībai, gan mācību sasniegumiem. Skolotājs ir tas, kurš var skolēniem iedot šīs zināšanas un prasmes, veidojot atbildīgu un veselīgu sabiedrību nākotnē.”
Uztura speciāliste Guna Bīlande pedagogiem skaidroja veselīga šķīvja satura ietekmi arī uz prāta veselīgumu. Savukārt kritiskās domāšanas pasniedzējs Edgars Lapiņš sniedza padomus, kā orientēties uztura informācijas džungļos, kā spēt tajos kritiski domāt, ne tikai ēst. Tikmēr vides eksperte Zane Kopštāle dalījās ar datiem par pārtikas atkritumiem, mudinot izprast, kā pārtikas atlikumus, piemēram, dārzeņu mizas, var izmantot atkārtoti. Pedagogi arī saņēma praktiskā pieredzē balstītus padomus resursu ietaupīšanai kā mājās, tā skolā. Konferencē piedalījās arī Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Juris Zīvarts, uzsverot, ka pārtikas izglītība šobrīd ir īpaši aktuāla.
Pedagogi atzinīgi novērtēja arī iespēju uzzināt, kas ir Eiropas Savienības aizsargātās pārtikas shēmas un ar fotogrāfa Jāņa Deinata veidotajām fotogrāfijām iepazīt, kādi Latvijas produkti tajās rodami.
Neiztika arī bez aizrautīgām un izzinošām praktiskām meistarklasēm, kurās varēja izzināt, kā labāk skolēniem mācīt par veselīgiem našķiem un bioloģisko lauksaimniecību, kā veikt mazus eksperimentus, lai izprastu pārtikas zinātni, kā taupīt resursus un mazināt pārtikas atkritumus, kā audzēt augus skolā un mājās, kā izprast un saglabāt Eiropas aizsargāto produktu tradīcijas, fermentācijas pamatus un praktiskos risinājumus, pārtikas produktu marķējuma nozīmi, dabas elementu izmantošanu mācību procesā ar spēlēm un uzdevumiem.
Jāpiezīmē, ka konferences rīkotāji bija parūpējušies arī par pārsteigumu – trauku servīzi 12 personām, kura tika izlozēta starp visiem dalībniekiem. Balva aizceļoja uz Ziemeļvalstu ģimnāzijas mājturības kabinetu.
Lai veicinātu nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas zīmola “Zaļā karotīte” ...
Ar jaunu digitālo kampaņu “Svini Jāņus ar Latvijas produktiem!” Zemkopības ...
Valdība 27. maijā, apstiprinājusi izmaiņas noteikumos par valsts un ES atba...
Latvijas vispārizglītojošo skolu 1.-4. klašu skolēni ir aicināti piedalītie...