, .
cloudy 8.2℃
Vārda dienu svin: Renāte, Modrīte, Mudrīte

Kaņepju vēstneši

Elīna Šmite - 2020-10-15 16:07:08
Kaņepju vēstneši

ZS Virši (Bauskas novada Mežotnes pagastā)

 

Saimnieko: Sandra Verro un Valdis Vēveris.

LIZ: 30 ha (bioloģiskās kaņepes un āboliņš).

Dalība organizācijā: biedrība Slow food Straupe.

 

Sandra Verro un Valdis Vēveris ir nepilna laika lauksaimnieki – viņu ikdiena rit Rīgā, bet kaņepju lauki plešas Vecumnieku novadā. Tomēr teju katru dienu saimnieki velta tam, lai paši pārstrādātu un tirgotu kaņepju produkciju. Ar kaņepēm saimnieki nodarbojas vairāk nekā desmit gadus, tomēr nozare joprojām sagādā pārsteigumus, liekot saprast, ka viegli nav. Tomēr kaņepju audzēšana ir ģimenes misija, bizness un vaļasprieks reizē.

 

Šogad kaņepes jūsu laukos neesot padevušās.

Valdis Vēveris: – Cik labi lauki izskatījās pērn, tik nepadevušies tie ir šogad. Vēl jau gan neesam nokūluši, bet ne uz ko daudz neceram. Ziema bija pasausa, sniega segas nebija, pēc tam augsne mūsu pusē – Vecumnieku pagasta Beibežos bija ļoti izkaltusi, sēšanas laikā prognozētie nokrišņi tā arī pagāja secen. Tāpēc arī rezultāti nav iepriecinoši. Mūsu lauku augsnes arī neskaitās ļoti auglīgas – senāk tur bija purvs, kas padomju laikos tika nosusināts. Tomēr par spīti tam visus šos gadus cenšamies pierādīt, ka kaņepes var un vajag audzēt!

Sandra Verro: – Mūsu saimniecības pamats būvēts uz manu vecāku atgūtajiem dažiem hektāriem zemes Mežotnes pagastā, vēlāk pārceļot kaņepju audzēšanu uz lielāku platību Beibežos.

Kā pievērsāties tieši kaņepju audzēšanai?

Valdis: – Ap 2008.–2009. gadu, kad sākās krīze, nolēmām sākt audzēt kaņepes šķiedrai, jo Latvijā bija aktualizējusies ideja uzsākt kaņepju industriālo pārstrādi. Kaņepes mēs tiešām arī izaudzējām, bet fabriku tā arī neviens neuzcēla. Mums īsti nebija skaidrs, ko ar kaņepēm darīt, bet nolēmām novākt vismaz izaugušos kaņepju riekstiņus. Tad kaut kā uzvilnīja bērnības atmiņas par kaņepju sviesta garšu, radās doma pamēģināt kaut ko pagatavot.

Sandra: – Mūsu pirmais produkts bija kaņepju staks, kā senāk sauca apceptas un piestā grūstas kaņepes, – mēs tās vairākkārtīgi maļam ar īpaši pielāgotu mašīnu, un, protams, svaigi (auksti) spiesta kaņepju eļļa. Mazpamazām papildinājām produktu klāstu ar vēl citiem, radījām iesaiņojuma dizainu.

Valdis: – Staks ir senvārds, no Endzelīna − Mīlenbacha vārdnīcas – taukšķētas, grūstas kaņepes. Latvijas brīvvalsts laikā kaņepes bija labi pazīstamas, bet vēlāk, padomju laikā, tās pat ilgstoši bija aizliegtas un tagad, kopš Eiropas Savienībā aizliegums sējas kaņepju audzēšanai ir atcelts, lēnām atgūst savu atpazīstamību...


   Pilnu interviju ar ZS Zutiņi lasiet septembra SAIMNIEKS LV numurā!

Komentāri


Jūsu komentārs

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Nobarošana ganībās –  izaicinājums jaunlopu audzētājiem
Nobarošana ganībās – izaicinājums jaunlopu audzētājiem

Jaunlopu nobarošana ganībās ir liels izaicinājums saimniekiem, tomēr vasara...

Kooperācija viena neglābs piensaimniecības nozari
Kooperācija viena neglābs piensaimniecības nozari

Krīzes situācijās nepadarītie mājasdarbi atspēlējas. Varbūt daudziem šķiet,...

LDC gaļas liellopu pārraudzības programmatūra CILDA
LDC gaļas liellopu pārraudzības programmatūra CILDA

Pēc audzēšanas un ciltsdarba likuma un Ministru kabineta noteikumiem, liell...

Aitas dod gardu pienu!
Aitas dod gardu pienu!

Vēl pirms dažiem gadiem par piena aitām, to slaukšanu un piena pārstrādi La...