Valdība, 23. septembrī, apstiprināja grozījumus Ministru kabineta (MK) kvalitātes un marķējuma prasībās augļu džemam, ievārījumam, želejai, marmelādei un saldinātam kastaņu biezenim, nošķirot tiesību normas ievārījumam un džemam un palielinot minimālo izejvielu daudzumu džemā, kā arī ļaujot nosaukumu “džems” aizstāt ar nosaukumu “marmelāde”.
Ar grozījumiem ir palielināts augļu un augstākā labuma augļu džemu, želejas un augstākā labuma želejas saražošanā izmantojamais izejvielu minimālais daudzums (dažādām izejvielām atšķirīgi). Minimālais augļu daudzums ievārījuma, kas ir tradicionāls produkts, ražošanai nav mainīts.
Turpmāk augļu džema, augstākā labuma džema, ievārījuma, želejas un augstākā labuma želejas ražošanā varēs izmantot arī koncentrētas sulas (koncentrātus).
Grozījumi paredz: ja marmelāde būs ražota atbilstoši džemam noteiktajam izejvielu daudzumam, tad produkta tirdzniecības nosaukumu “džems” ražotājs pēc saviem ieskatiem varēs aizstāt ar tirdzniecības nosaukumu “marmelāde”. Produkta nosaukumi varēs būt šādi: “ābolu džems” vai “ābolu marmelāde”, “plūmju džems” vai “plūmju marmelāde”, “smiltsērkšķu džems” vai “smiltsērkšķu marmelāde” utt.
Noteikumi noteic, ka produktus, kas tirgū izplatīti pirms 2026. gada 14. jūnija, drīkstēs pilnībā iztirgot.
Lai veicinātu nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas zīmola “Zaļā karotīte” ...
Ir pieaugusi pārliecība par to, kā skaidrot skolēniem uztura pamatus, papil...
Ar jaunu digitālo kampaņu “Svini Jāņus ar Latvijas produktiem!” Zemkopības ...
Valdība 27. maijā, apstiprinājusi izmaiņas noteikumos par valsts un ES atba...