, .
cloudy 10.8℃
Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Dārzeņu sulas aukstajā sezonā

Vija Eniņa , 17-09-2020
Dārzeņu sulas aukstajā sezonā

Saimnieks LV / 2020.gads (Janvāris.)

Par pavasara sulām viss ir skaidrs – kļavu, bērzu, pirmo zaļumu, arī nezāļu, jo pēc ziemas perioda organismam nepieciešama palīdzība. Taču, kā domā daudzi cilvēki, rudenī pēc sulām nav nekādas vajadzības, jo organisms vasaras periodā ir labi sagatavojies rudenim un ziemai. Ir ēsti dažādi augļi, dārzeņi, uzkrāti vitamīni un citi labumi, stiprināta imunitāte, līdz ar to nekādām problēmām nevajadzētu rasties. Bet… Uzkrāt rezerves (izņemot taukus) organismam nemaz tik vienkārši nav, tālab arī ziemas periodā tam ir vajadzīgi augu derīgie savienojumi. Tos nodrošina dārzeņi un augļi, kas veido mūsu ēdienkarti gada tumšajā laikā.

 

Viens no variantiem ir gatavot jauktās sulas, veidojot maisījumus pēc savas patikas, nepieciešamības, iespējām. Te nu man kāds noteikti iebildīs – dārzeņus vislabāk ir grauzt svaigus. Piekrītu, bet cilvēki ir ļoti dažādi – vienam zobi tādi pašvaki, citam kuņģis neņem pretī šķiedraino vai skābo materiālu, vēl kādam svaigie produkti, īpaši kāposti un āboli, pastiprina gāzu veidošanos zarnās. Tomēr svaigie dārzeņi un augļi tiešām ir ļoti nepieciešami, jo tie ir lielisks šķiedrvielu, vitamīnu, minerālvielu un citu bioloģiski aktīvu augu savienojumu avots. Un tad nu šīs ziemā pagatavojamās sulas ir īsti laikā. Tiesa, šķiedrvielu tajās gan nebūs vai būs visai maz, taču ūdens un viss tajā izšķīdušais augu labums būs, turklāt labi izmantojamā veidā. Tāpat sulām nebūt nav jābūt kā ārstniecības līdzeklim noteiktu veselības problēmu risināšanai (lai gan var gatavot arī tādas), bet gan kā līdzeklim, kas nodrošina pareizas šūnu funkcijas un labu pašsajūtu kopumā.

 

No kā gatavot sulas?

No visa, kas svaigs atrodams dārzā, pagrabā, pieliekamajā, tirgū, veikalā. Nav standartu, nav noteikumu, nav ierobežojumu, vienīgais noteikums – izejmateriālam ir jābūt kvalitatīvam, tīram, bez veselībai kaitīgu savienojumu (pesticīdu un citu ...cīdu) klātbūtnes. Dažkārt gadās dzirdēt, ka vienā sulas maisījumā nedrīkstot likt to, kas audzis zem zemes, un to, kas virs zemes, taču tam racionālu izskaidrojumu atrast ir grūti. Augsnē augušie dārzeņi – burkāni, kāļi, bietes un citi parasti nav tik sulīgi kā virs zemes augušie, līdz ar to šie virszemes komponenti labi noder gan sulas apjoma palielināšanai, gan arī garšas uzlabošanai. Un galu galā – sula vai sulu maisījums nav dzēriens, bet gan ēdiens, kam jābūt ar pietiekami lielu sastāvvielu dažādību.

Sulu var gatavot no viena veida dārzeņiem vai augļiem – no burkāniem, kāpostiem, ķirbjiem, āboliem. Taču šajā gadījumā organisms saņems visai ierobežotu bioloģiski aktīvo savienojumu klāstu – tikai to, kas ir konkrētajā izejmaterialā. Un dažkārt pat nepieciešama neliela piesardzība, piemēram, tikko izspiesta biešu sula var strauji pazemināt asinsspiedienu, līdz ar to nepieciešams to vai nu kādu laiku nostādināt, vai arī sajaukt ar kādu citu sulu.

Mans klasiskais sulu kokteilis, kas tiek gatavots ik rītu nu jau turpat 20 gadus, sastāv no burkāna, kāposta, bietes, kabača vai ķirbja, ābola un ingvera. Tas ir pamats, garšas akcentam noder selerijas vai pētersīļa saknes un/vai lapas, kāda rukolas vai bazilika lapiņa vai vēl kas cits, kas ir pie rokas. Atkarībā no iespējām sulu maisījumam var pievienot arī daudz ko citu, piemēram, kāli, melnā rutka gabaliņu, nelielu sīpolu, kolrābi, kartupeli, patisonu, gurķi, tomātu, vasarā tas bija redīss, arī kāda svaiga zemene. Protams, nepārspīlējot ar daudzumiem, jo sulai jābūt ne tikai veselīgai, ar bagātu sastāvvielu klāstu, bet arī garšīgai. Tiesa, pagaršojot šo maisījumu, nepieraduši cilvēki sākotnēji rauc degunu, bet pēc kāda laika nepatika pāriet un mans piedāvājums izdzert kādu sulas porciju parasti tiek atbalstīts.

 

Kā, kad un cik daudz dzert sulu?

Vislabāk to darīt no rīta vai dienas pirmajā pusē, jo sulu maisījums ir enerģētiski bagāts. Un enerģija dienai ir ļoti nepieciešama. Optimālais daudzums ir viena glāze dzēriena (ap 200 ml), var būt arī nedaudz mazāk vai vairāk, bet pārspīlēt nevajag, jo gremošanas sistēmai tā var būt papildu slodze. Dzert vajag lēnām, pa malkam, veltot šim procesam 20–30 minūtes. Nav jau jāsēž un jāskatās pulkstenī, šajā laikā var veikt arī kādus rīta darbus, bet steigties un izdzert visu porciju vienā paņēmienā gan nevajadzētu – tas atkal var nepatikt gremošanas sistēmai.

Līdz ar to var secināt – sulu gatavošana un lietošana ir interesants, radošs process, kas var palīdzēt uzturēt labu veselību jebkurā vecumā.

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Kombinētā piena – gaļas liellopu šķirne Simentāle
Kombinētā piena – gaļas liellopu šķirne Simentāle

Piena lopkopībā diezgan bieži sastopamies ar apzīmējumu kombinētās šķirnes....

Domāt, mainīties un pastāvēt
Domāt, mainīties un pastāvēt

Lauksaimniecības nozaru un zemnieku saimniecību attīstībā bieži varam pārli...

SIA "Griezes Lejnieki" laiku lokos
SIA "Griezes Lejnieki" laiku lokos

Latvijas piensaimniecību pēdējo divdesmit, trīsdesmit gadu laikā skārušas ...

Enerģijas uzglabāšanas sistēmas lauksaimniecībai
Enerģijas uzglabāšanas sistēmas lauksaimniecībai

Ar katru gadu elektroenerģija kļūst aizvien būtiskāks resurss jebkurā saimn...